sunnuntai 17. elokuuta 2014

Mäntsälän Ajo 17.8.2014


Aurinko helli osallistujia sunnuntaina järjestetyissä perinteisessä Mäntsälän Ajossa joka viime vuonna palasi kalenteriin muutaman vuoden tauon jälkeen. Mäntsälässä on aina ollut hyvä reitti joten oli hienoa että tätä perinteistä kuntoajoa alettiin taas järjestämään viime vuonna. Tämän vuotien reitti ei ollut sama kuin viime vuonna, nyt reitti oli sama kun edellisenä päivänä poljettu ISM-kisojen reitti.
Tämä oli loogista sillä ei olisi ollut järkevää pienen seuran järjestää peräkkäisinä päivinä kaksi tapahtumaa eri reiteillä. Reitti vaikutti kaikin puolin hyvältä, joten odotettavissa oli hieno tapahtuma kun sääkin oli liki täydellinen.

Ennakkoon ilmoittautuneita ei ollut kovin paljon mutta tapahtumapäivänä paikalle oli kuitenkin kertynyt liki 70 polkijaa. Edellisen päivän ISM-kisoissa paikalla oli ollut liki 300 kisaajaa mikä verotti sunnuntaipäivän osallistuja määrää. Järjestelyt toimivat hienosti ja mitään valittamisen aihetta ei ollut, joten ei muuta kun pyörä kasaan ja numerolappu kylkeen.
Paikalla oli kourallinen ACT-polkijoita joista kovin nimi oli ehdottomasti Juha Parviainen joka on säännöllisesti käynyt kisaamassa. Muita polkijoita oli 94 km matkalla miesten sarjassa itseni lisäksi Janne Hallikainen ja Anssi Häkkinen. Naisten sarjaan oli ilmoittautunut 47 km matkalle Marika Myöhänne sekä Riina Kämäräinen, 94 km matkalle lähti Elina Koskela, Lotta Siiriäinen sekä Katri Marjava.

 Klo. 10 kajahti lähtökäsky ilmoille ja etuauton lähtiessä liikkeelle perään säntäsi innokas joukko pyöräilijöitä. Itse en ollut ihan niin lähellä kärkeä kun olisi pitänyt olla ja tämä tulisi kostautumaan myöhemmin. Jalat oli tuntunut jo ennen starttia aika tukkoisilta, niin kuin ne ovat olleet koko jälki-kesän. Tuntuu että kestää turhan kauan ennen kuin saa lihakset tarpeeksi lämpimiksi vaikka kuinka lämmittelisi.
Lyhyeen saattoajon jälkeen vauhti kiihtyi mutta ei ollut mitenkään niin kovaa kun se olisi ollut jos enemmän kisakuskeja olisi ollut paikalla.
Koitin kiivetä vähän lähemmäksi kärkeä mutta kiihdytyksiä rupeisi olemaan siihen tahtiin että porukka meni letkaksi. Anssi ja Janne olivat jääneet vähän minun taakse tässä vaiheessa, Juha oli kärkiporukassa niin kuin oli odotettavissa ja tulisi olemaan siellä aina loppuun asti.

Juhaa hymyilyttää vaan.
 Orimattilantielle käännyttäessä edessä tuli pieni rako pääjoukkoon, yritin ajaa porukkaa kiinni mutta voimaa ei vaan löytynyt jaloissa ja porukkaa rupesi tulemaan ohi. Sain vähän rytmistä taas kiinni ja muutama muu tuli myös vetotöihin ja koitettiin saavuttaa edellä polkevia taas kiinni. Taka-ajoa jatkui ensimmäiset 14 km ja oltiin jo todella lähellä edellä ajavaa pientä porukkaa.
Eroa ei ollut montaa metriä ja saavuttiin alamäen jälkeen pieneen ylämäkeen, olin kärjessä ja annoin vetovastuun seuraavalle joka sitten ampaisikin kunnon kiriin ja hänen perässään tuli muutama muukin pyöräilijä, muun muassa Janne. Anssi oli jäänyt takana tulevaan porukkaan Lotan kanssa.

Lotta ja Anssi nousemassa mäkeä ylös.













Itselläni ei ollut voimia vetotöiden jälkeen vastata kiihdytykseen vaan eroa tuli taas ja mäen sain nousta yksin. Porukkaa oli pienissä ryhmissä pitkin tietä ja aloin nousta mäkeä omaan tahtiini ja rupesin saavuttamaan pikku hiljaa edellä polkevia. Ensin sain Jannen kiinni mäen päällä ja hän tuli peesiini ja sitten aloin polkemaan edellä polkevia kolmea pyöräilijää kiinni. Lyhyeen taka-ajon jälkeen saimme heidät kiinni ja näin meillä oli vähän isompi porukka,  yksin ei sentään tarvinnut polkea. Saimme matkan aikana kiinni vielä muutaman edellä polkevan ja takaa tuli myös muutama pyöräilijä jotka liittyivät seuraamme. Meitä oli lopulta yhdeksän polkijaa meidän ryhmässä ja ensimmäinen kierros mentiinkin ihan mukavaa melkein 37 km/h keskivauhtia.


Kyllä se mäki minullakin rupesi tuntumaan aika raskaalta.
Reitillä oli muutama huonompi kohta mutta olin kesän aikana nähnyt kyllä paljon huonompiakin teitä, muutekin reitti oli mielestäni kokonaisuudessaan oikein mukava.
Isoja ylämäkiä ei ollut kovin paljon, onneksi sentään pari nyppylää joissa vähän jalat sai kunnolla tehdä töitä. Suorat osuudet ja vastatuuli eivät minulle sovi alkuunkaan joten ihan tarpeeksi raskas reitti oli nytkin, varsinkin kun vetotöitä sai tehdä. On myönnettävä että hienosti jokainen ryhmästämme osallistui vetotöihin vaikka alussa olikin havaittavissa että osa olisi mieluummin tyytynyt aurinkokansipaikkaan.
Itsekin olin ajatellut että päivä olisi mennyt muiden perässä polkemisessa mutta aina ei käy niin kun oli suunnitellut.

Kun oltiin poljettu 47 km ja toinen kierros alkoi huomasi että matka rupesi vaatimaan veronsa, ryhmämme vauhti hiipui jonkin verran ja loppua kohden vauhti väheni niin että lopussa keskivauhtimme oli vain 35,6 km/h.

Tämä kyltti on kyllä aina ilo silmille.
Vähän jäi puutumaan 36 km/h kesivauhdista johon olisin ollut tyytyväinen, jäi harmittamaan että emme alussa saaneet edellä ajavaa pientä porukka kiinni. Lopulta siitä pienestä porukasta oli muodostunut pääjoukko joten olisi ollut hyvä tilaisuus polkea siinä maaliin, nyt pääjoukko oli noin 10 minuuttia ennen meitä maalissa. Joten vähän ristiriitainen tunnelma jäi, parempaan olisi ehdottomasti pitänyt pystyä mutta kun ei kulje eikä jaksa niin ei jaksa. Vauhtikestävyyttä ei ole tullut tarpeeksi harjoiteltua ja se näkyy, kausi on kuitenkin yhtä tapahtumaa vaille valmis joten ensi vuonna sitten eri harjoitusohjelma. Loppusija oli 30 miesten sarjassa jossa maaliin ajoi 50 kuskia joten aivan tyytyväinen ei voi olla. Tapahtuman järjestäjälle kuitenkin hienot kehut hyvin järjestetystä tapahtumasta ja ensi kesänä sitä tulee taas mielellään Mäntsälään polkemaan.

ACT:n Juha Parviainen oli lopulta toinen sopuisan maalintulon jälkeen Janne Elkalan viedessä voiton.
Rauhallinen maaliintulo Juhan ja Jannen kesken.
Janne Hallikainen oli minua pikkaisen nopeampi loppukirissä ollen 27. Anssi Häkkinen tuli maaliin sijalla 34.
Naisten sarjan voitto meni ACT:lle sekä 47 km että 94 km matkalla. Marika Myöhänen oli 47 km matkalla ensimmäinen ja Riina Kämäräinen kolmas.
94 km matkalla ACT:lle tuli kolmoisvoitto Elina Koskelan viedessä voiton ja Lotta Siiriäinen ja Katri Marjavan viedessä muut palkintopallisijat.


Lotta ja Anssi tulossa maaliin.


Minun pyöräilykausi päättyy tapahtumien osalta Tour de Helsinkiin joka poljetaan kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Mahdollista on että poljen sen ihan hupimielellä, ei ole intoa lähteä sinne tosissaan polkemaan koska osallistujia on niin paljon ja värikästä että siellä yleensä sattuu ja tapahtuu.


Tulokset: http://www.mantsalanurheilijat.fi/jaostot/pyoraily/mantsalan-ajo-2014/
Lisää kuvia tapahtumasta löytyy täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti