lauantai 22. elokuuta 2015

Mäntsälä Ajo 22.8.2015




Mäntsälän Ajolla on aina ollut erityinen paikka minun sydämessäni. Se oli ensimmäinen kuntoajo johon osallistuin vuonna 2008 ja tänä vuonna se saa kunnian olla viimeinen tapahtumani tälle kesälle. Tour de Helsinki olisi ollut vielä tämän kuun lopulla mutta olin jo ennen Mäntsälää päättänyt että jos ajo kulkisi Mäntsälässä niin Tour saisi jäädä väliin.
Ja kulkihan se meno erittäin hyvin, oikeastaan se meni paremmin kuin koskaan aikaisemmin ”urallani”.

Edellisenä päivänä kun tiirailin sääennusteita niin oli jo selvä että päivästä tulisi minulle erittäin sopiva, eli aurinkoista ja lämmintä.  Sää sen kuin paranee kuin kausi lähestyy loppuaan, ihan kiva edes näin että ei sentään koko kesä ollut niin kylmä kuin alkukesä.

Mäntsälän ajo on aina ollut mukava kuntotapahtuma ja kokoluokaltaan se on aika samanlainen Vuelta Vantaan kanssa, tänä vuonna lähtöviivalla oli noin 90 kuskia. Itse olen ollut mukana jokaisessa järjestetyssä Mäntsälän ajossa vuodesta 2008, tapahtumaa ei järjestetty vuosina 2010-2012 mutta vuonna 2013 se palasi taas kalenteriin, hyvä näin. Reitti on toki muuttunut siitä kun ensimmäisen kerran osallistuin tapahtumaan, nykyinen reitti on 47 km pitkä kierros hienossa maalaismaisemassa. Matkavaihtoehtoja oli joko 94 tai sitten 47 km matka, joten reitti kierrettiin joko kaksi tai yksi kierros.

ACT:llä oli 9 edustajaa tapahtumassa ja olikin mukava polkea kun ympärillä oli reilusti muitakin ACT:läisiä. Tällä kertaa ACT:n edustajina oli Maarit Myöhänen, Marika Myöhänen, Elina Koskela, Aapeli Takala, Jere Visapää, Janne Hallikainen, Arjo Kaarre, Vesa Tuutti sekä tietysti minä itse.

Matkaan lähdettiin 5 km saattoajolla, nähtävästi viime vuonna jotkut pyöräilijät olivat eksyneet moottoritielle, joten tänä vuonna saattoajo oli reilusti pidempi jottei kukaan päässyt eksymään.
Minun kannaltani oli ihan hyvä että saattoajo oli vähän pidempi joten oli hyvin aikaa etsiä sopiva paikka ryhmässä.


Vapaan vauhdin alettua vauhti kiihtyi mutta onneksi onnistui roikkumaan ryhmän mukana. Varsinaista kovaa ajoa riitti vain ensimmäiset 35 km, sitten ryhmän vauhti rauhoittui huomattavasti ja ensimmäisen kierroksen viimeiset kilometrit tultiin melkein vain 30-kymppiä.

Toiselle kierrokselle vauhti vähän nousi mutta ei niin kovaksi kuin se oli ollut ensimmäisen kierroksen alussa. Minulla on yleensä leikannut kiinni ja olen hyytynyt aina noin puolessa välissä matkaa mutta nyt oli energinen olo eikä ollut vaikeuksia mukana ryhmän menossa.
Meikäläinen Vesan takana peesailemassa.
Sykkeet eivät kohonneet punaiselle ja muutenkin ryhmän veto oli erittäin siistiä ja rauhallista. Itse huomasin ajon aikana että mielestäni oli paljon helpompaa polkea tien sisäpuolella kuin ulkopuolella. Normaalisti olen suosinut ajamista lähellä keskiviivaa mutta nyt pysyin lähempänä piennarta mikä näytti toimivan oikein hyvin.

Toisen kierroksen lähestyessä loppuaan oli pääjoukosta irrottautunut kolmen polkijan irtiotto. Nämä kolme pysyikin sitten irti aina maaliin asti vaikka pääjoukko vähän yritti ottaa heitä kiinni.
Kolmen kärki tulossa maaliin.
Pääjoukossa ei tällä kertaa ollut niin paljon kovia polkijoita että kiinniajaminen olisi onnistunut joten irti ollut kolmikko sai ratkaista keskenään maaliintulojärjestyksen. Pääjoukko saapui maaliin noin minuutti tämän jälkeen. Pääjoukossa oli vähän loppukiriä mutta itse otin lopun ehkä jopa ylivarovaisesti, olin niin innoissani että pysyin ryhmän mukana joten en halunnut kolaroida näin lähellä maalia. Pienen kirin sentään otin ihan lopussa ja muutenkin ryhmän loppukiri sujui ilman haavereita.

Pääjoukon loppukiri.

Lopputuloksissa ACT Ladies nappasi 47 km matkalta naisten sarjassa sijat kaksi ja kolme, Maarit Myöhäsen ollessa toinen ja Marika Myöhäsen ollessa kolmas. Pidemmällä matkalla Elina Koskela nappasi naisten sarjan voiton.
Miesten sarjassa Aapeli Takala ja Jere Visapää ottivat lyhemmällä matkalla sijat 11 ja 12 ja pidemmällä matkalla Janne Hallikainen onnistui pääjoukon kirissä ja oli paras ACT:läinen sijoittumalla hienosti kuudenneksi. Arjo Kaarre sekä Christian Tinell tulivat hienosti maaliin muun pääjoukon kanssa. Vesa Tuutti:lla matka jäi kesken.
 


Maantiekausi onnistuneesti paketissa.
Erittäin positiiviset fiilikset jäi tapahtumasta ja tämä olikin aivan loistava tapahtuma päättää fillarikausi tapahtumien osalta.
Maalissa oli vielä muistomitali sekä soppaa odottamassa joten isot kiitokset järjestelyille ja mahtavaa että Mäntsälän Ajot ovat jälleen vakiinnuttaneet paikkansa osana suomalaista fillarikesää.

Mäntsälän Ajojen lopputulokset 

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Porvoon kuntoajo 9.8.2015



Porvoossa riittää upeita teitä pyöräilyyn, se tuli jälleen todistettua Porvoon kuntoajossa. Viime vuonna ensimäistä kertaa järjestetty tapahtuma oli tänä vuonna kerännyt paikalle selvästi enemmän polkijoita kuin viime vuonna. Kuulemani mukaan jo ennakkoon oli ilmoittautuneita yhtä paljon kuin viime vuonna koko tapahtumassa. Tänä vuonna matkaan lähti noin 170 polkijaa kiertämään 110 km tai 55 km reittejä.


ACT:llä oli neljän ihmisten vahvuinen edustus tällä kertaa, Anssi Häkkinen, Janne Hallikainen sekä minä. Kauniinapa sukupuolta edusti hienosti Michaela Åvall joka nappasi naisten sarjassa toisen sijan.

Vaikka kesä noin muuten on ollut kylmä, sateinen ja kurja, ( no okei kyllä niitä aurinkoisiakin päiviä muutama oli) niin nyt oli kuitenkin keli kohdallaan ja lämpöä oli sen verran että ei tarvinnut irtohihoja tai sadetakkeja kaivella esille. Parkkipaikalla tuli juteltua lyhyesti BikePlanetin Ari Häkkisen kanssa ja tämän jälkeen olikin aika laittaa fillari kuntoon ja tehdä vähän alkulämmittelyä. Vaikka tosipyöräilijähän ei lämmittele, siinähän kuluu energiaa ihan hukkaan!
Ihan vakavasti puhuen niin alkulämmittelyä suosittelen kyllä jokaiselle että ei tule ihan shokkia lihaksille kun startti koittaa.

Liikkeelle lähdettiin rauhallisesti etu-auton takaa, vähän ajanpäästä koitti vapaavauhti ja vauhti kipusi 40 km/h tuntumaan. Vähän oli hakemista alussa ja muutaman kerran joutui vetämään jarruista mutta erittäin siististi porukka ajoi.

Alkumatka meni aika kevyesti kun vaan pysyi alkukiihdyttelyn ajan mukana porukassa, tämän jälkeen meno rauhoittui. Välillä vauhti oli vain 30 km/h kunnes taas kiihtyi. Noin 20 km kohdalla tuli pieni putoaminen pääjoukosta mutta muutaman muun polkijan kanssa päästiin takaisin ryhmään.

Rasitus oli alussa minulla aika tasaista mutta pikkuhiljaa alkoi meno painaa. Rasitus kasvoi pikkuhiljaa joten yritin edetä enemmän kohti joukon kärkeä. Ajo tuntui ihan hyvältä mutta sitten aivan yhtäkkiä iski taas ongelmia. Noin 50 km kohdalla tuli loiva pitkä ylämäki jossa pääjoukon vauhti oli 40 km/h. Tässä vaiheessa minulle iski taas se perinteinen hyytyminen ja näin valuin kohti joukon perää. Kun ei vaan kulje lujempaa niin ei kulje.

Noh tippuminen kyydistä oli kohtalo mutta ei se mitään, matkaa oli vielä 60 km jäljellä joten ei muuta kun polkimet pyörimään. Omaan tahtiin kun ajeli niin sykkeetkin aleni taas ja pystyin ajamaan itselleni sopivalla rasituksella. Yksin sainkin sitten polkea 12 km ennen kuin takaa tuli seuraava porukka. Sen aikana sitä ehtikin palautua ihan hyvin.

Noin 9 kuskin ryhmä tuli takaa ja liityin heidän joukkoon. Vauhti pyöri siinä 30-35 km/h tuntumassa mikä tuntui aivan sopivalta. Kun kilometrit lähestyivät loppuaan niin ryhmän vauhtikin rupesi kiihtymään ja pientä kilvanajoa saatiin ryhmään, loppu sujui kuitenkin ilman ongelmia ja ajo oli siistiä.

Maalissa oli sitten ruokatarjoilua, makaronilaatikko maistui ainakin meikäläiselle ja muistoksi tuli vielä osallistumismitali

Teemu Viholainen tuulettaa voittajana.

Porvoon kuntoajosta muodostui Akilleksen juhlaa kun lyhyemmältä matkalta tuli heille kaksoisvoitto Joakim Nordströmin ja Jonas Nordströmin tahdittamana. Kolmas oli Cycle Centerin Heikki Roselius.

Naistensarjan voitto meni Kirsi Aholle, Miia Salomonsson-Nummelan ja Kirsten Besuch:in viedessä loput palkintopallisijat.
Pitkän matkan voitto meni niin ikään Akillekselle Teemu Viholaisen tullessa maaliin ennen Niki Birlingiä ja Valtteri Härköstä.

Myös ACT saavutti palkintosijan kun Michaela Åvall sijoittui pitkällä matkalla toiseksi naistensarjassa IK-32 Minna-Maria Kangaksen jälkeen. Tatja Purhonen joka edustaa IBD Vivusta otti kolmannen sijan.

Janne Hallikainen vauhdissa.
Miehistä Anssi Häkkinen sijoittui parhaana ollen 12:s, Janne Hallikainen seurasi tiukasti perässä ja oli 19. Kun tulosluetteloa tiirailee alaspäin, niin sijalta 52 löytyy Christian Tinell ajalla 3:07:40 joten reilu 20 minuuttia hävisin voittajalle.

Vähän jäi tietysti harmittelemaan tippuminen pääjoukon kyydistä mutta ei voi mitään. Seuraavalla kerralla sitten uusi yritys. Kuitenkin tapahtumasta jäi hyvä maku suuhun joten ensi kesänä suunta vie jälleen Porvooseen.


Porvoon kuntoajojen täydelliset tulokset