sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Vantaankoski Race & SM-maantie 27.6 - 28.6.2015


Todellinen spektaakkeli järjestettiin Vantaalla 27.6-28.6 välisenä aikana, samana viikonloppuna oli sekä SM-maantiekisat, että Vantaankoski Race-niminen pyöräilytapahtuma jossa oli mukana niin kilpa-, master, kuin myös lisenssitön sarjat.

Kilpa, master ja lisensitömät kiersivät samaa Vuelta Vantaan 26 km pituista lenkkiä, mutta siinä missä kilpasarja kiersi sen kolme kertaa niin muut kiersivät vain kaksi kierrosta. Näin matkaa tuli kilpasarjalle 78 km ja muille 52 km.

Lisenssitönsarja
Itse otin osaa lisenssittömien lähtöön jonka lähtöajaksi oli merkitty klo 9.50. Poljettuani ensin 19 km siirtymän Vantaankosken koululle joka toimi kisakeskuksena, niin sen jälkeen oli aika napata numero kisatoimistosta ja suunata jo lähtöviivalle. Pitäisi kyllä koittaa olla vähän paremmin ajoissa paikalla seuraavalla kerralla.
Kilpa ja masterien lähdöt oli tapahtunut jo aikaisemmin joten en nähnyt heidän lähtöjään mutta omaan lähtöön sentään ehdin.
Viivalla oli noin parikymmentä kuskia, mikä omasta mielestäni oli oikein sopiva määrä. Pienempi ryhmä vähentää mielestäni kolarointiriskiä kun vauhdit pysyvät vähän paremmin kontrollissa. ACT:tä edusti tässä lähdössä itseni lisäksi myös Mikko Karppinen sekä Vesa Tuuti.

Liikkeelle lähdettiin rauhallisesti ja reitin alkuosuus oli aika luotisuoraa ja isoa tietä. Ryhmä pysyi aika hyvin kasassa, muutama kuski tippui kyydistä aika aikaisessa vaiheessa. Ajo ryhmässä oli kuitenkin siistiä eikä mitään kovin hazardia liikettä näkynyt, mitä nyt alamäessä takana olevat tahtoivat änkeä eteen joten välillä oli kolme polkijaa rinnakkain pitkin tietä.
Käännyttäessä Riipiläntielle alkoi ryhmässä näkyä vähän enemmän kirimistä ja kiihdyttelyä.

Toinen kierros on juuri alkamassa.
Ensimmäinen kierros meni omalta osaltani aika hyvin ja mitään ongelmia roikkua pääjoukon mukana ei ollut. Toisen kierroksen alussa ohitimme joitakin master-sarjan ajajia mutta ohitus tapahtui erittäin siististi ilman ongelmia.
Viimeisen liikenneympyrän jälkeen 3 km ennen maalia Mikko Karppinen onnistui irtautumaan pääjoukosta. Minun ja Vesan ajo oli tämän jälkeen vain pysyä pääjoukossa ja antaa muiden tehdä töitä, omaa miestä ei ollut järkeä lähteä ajamaan takaa.


Mikko tulossa ensimmäisenä maaliin.
 Mikko ajoi loistavasti viimeiset kilometrit ja onnistui pitämään pääjoukon takanaan maaliin asti.
Pääjoukko seurasi lähietäisyydellä ja maalissa eroksi jäi kymmenen sekuntia.
Itse tulin pääjoukon mukana maaliin, lopussa joutui kyllä pinnistämään aika paljon että ei tulisi pudottua kyydistä. Minun sijoituksekseni tuli 13 sija ja Vesa oli yhdeksäs.

Pääjoukon loppukiri.


Itselleni jäi ainakin ajosta erittäin positiivinen fiilis ja oli hienoa tulla pääjoukon kyydissä maaliin. Totta puhuakseni niin meidän ryhmän vauhti ei ollut mitenkään hurjaa jos vertaa muiden sarjojen aikoihin. Keskivauhdiksi tuli 38,5 km/h, mikä ainakin tyydyttää minua.
Reitti ei ehkä ole minulle se kaikkein sopivin koska isoja mäkiä ei oikein reitillä ollut. Tämän huomasi siitä että pääjoukon mukana oli suhteellisen helppo roikkua eikä ryhmä juurikaan harventunut ajon aikana. Kun ajettiin Vanhaa Hämeenlinnantietä pitkin niin pääjoukko ei pitänyt niin kovaa vauhtia että ryhmä olisi pahemmin hajonnut osiin. Jos reitti olisi mäkisempi, ja jos tässä ajossa olisi pidetty samanlaista vauhtia kuin Vuelta Vantaassa jossa myös ajetaan Vanhaa Hämeenlinnantietä pitkin niin ryhmä olisi harventunut huomattavasti ajon aikana.
Mutta kuten aikaisemmin sanoin niin erittäin postiivinen fiilis jäi ajosta.



Kilpasarjan loppukiri.
Kilpasarjassa jossa matkana oli 79 km oli ACT:llä myös kolmen miehen vahvuus. Anssi Häkkinen, Aridani Paulin sekä Tommi Koskinen oli edustamassa ja pitämässä ACT:n värejä korkealla.
Kilpasarjan voitto meni UP:n Klaus Nummelalle Akilleksen Sami Kervisen sekä CCH/KPH:n Aleksi Koskisen tehdessä seuraa palkintopallille.
Anssi oli paras ACT:läisistä sijoittuen 10:ksi, Aridanin ollessa 13 ja Tommi 27:s.



Täydelliset tulokset:


SM-sarjat

Naisten SM-sarja aloitti oman kilpailunsa kun Vantaankoski Race oli saatu päätökseen. Kovia naispyöräilijöitä oli ilmoittautunut mukaan ja kisasta odotettiin Lotta Lepistön, Sari Saarelaisen ja muiden huippupolkijoiden kohtaamista.

Tapahtumasta teki ainutlaatuisen sen että koko tapahtuma kuvattiin ja lähetettiin suorana lähetyksenä internetissä jossa jokainen pystyi seuraamaan kisaa reaaliajassa loistavan selostuksen saattelemana. Samaa oli luvassa seuraavana päivänä kun oli miesten SM-kisan aika. Loistavasti toimivan streamin sekä siitä saadun erittäin positiivisen palautteen perusteella tällaiselle oli selvästi kysyntää ja näin teki näistä kisoista entistä paremmat. Toivon mukaan tällainen yleistyisi ja myös tavallisia kisoja saisi joskus myös seurata live lähetyksenä.

Itse naisten kisa sujui yllättävän rauhallisesti ja koko kisa ratkesi lopussa kun Lotta Lepistö irtaantui pääjoukosta vähän ennen maalia. Lotan loppukiriin ei kenelläkään ollut saumoja vastata ja näin Lotta pääsi tuulettamaan SM-voittoa. Laura Vainionpää sekä Pia Pensaari nappasivat loput palkintosijat.

Jussi Veikkanen johdattaa joukkoa.


Sunnuntaina olikin sitten miesten SM-lähdön vuoro ja viivalla oli kaikki huiput. Itsekin pääsin nyt seuraamaan kisaa oikein kunnolla, naisten SM-kisoissa olin liikenteenohjaajana joten nyt pääsisin itsekin nauttimaan oikein kunnolla kisoista.

Katsojia oli reitin varrella oikein mukavasti ja kännykällä kun seurasi kisaa internetin kautta niin tunnelma oli kuin olisi seurannut Tour de France paikanpäällä, noh ainakin melkein :)
Fiilis oli kyllä huippu ja pakko myöntää että oli ensimmäinen kerta kun pääsin seuraamaan pyöräilyn SM-kisoja näin livenä.



Itse kisa päättyi Länkenin kaksoisvoittoon, Samuel Pökälän voittaessa ja Jussi Veikkasen ottaessa toisen sijan, kolmossija meni CCH:n Matti Helmiselle. Tuukka Puuronen oli ainoana ACT:n edustajana 30:s.

SM-kisojen tulokset: